ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Post Top Ad

Τρίτη 17 Μαΐου 2022

Eμπλοκή: Για πρώτη φορά η Ρωσία εξαπέλυσε Α/Α πυραύλους S-300 εναντίον ισραηλινών F-16- "Τύφλωσαν" το ραντάρ οι ισραηλινοί;

 


Για πρώτη φορά η Ρωσία ενεργοποίησε τους S-300 και εκτόξευσε αντιαεροπορικά πυρά εναντίον ισραηλινών μαχητικών στην Συρία. Η είδηση είναι πρώτο θέμα συζήτησης στα ισραηλινά ΜΜΕ καθώς μιλούν για πολλούς αντιαεροπορικούς πυραύλους με στόχους F-16 της IAF.

 

Οι S-300 όπως και οι S-400, βρίσκονται στην Συρία εδώ και πολύ καιρό αλλά ποτέ δεν είχαν χρησιμοποιηθεί εναντίον ισραηλινών μαχητικών χάρη στην συμφωνία Ισραήλ-Ρωσίας.

Οι Ισραηλινοί τονίζουν ότι οι S-300 της Συρίας ελέγχονται αποκλειστικά από τον ρωσικό στρατό και δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν ή να εκτοξευθούν πύραυλοι χωρίς την έγκρισή τους.

 

Πρόκειται για συστήματα που μεταφέρθηκαν από την αεροπορική βάση Hmeimim τον Φεβρουάριο του 2018.

Στο Ισραήλ υπάρχει έκδηλη ανησυχία. Οι ισραηλινοί Αξιωματούχοι ερευνούν αν πρόκειται για ένα τυχαίο περιστατικό ή σηματοδοτεί ολοκληρωτική αλλαγή στάσης της ρωσικής πολιτικής λόγων των εντάσεων σχετικά με την Ουκρανία.

Υπενθυμίζουμε ότι πριν λίγο καιρό υπήρξαν ρωσικές απειλές για κατάρριψη ισραηλινών μαχητικών.

 

Η Ρωσία άνοιξε πυρ με S-300 κατά ισραηλινών μαχητικών

Πιο αναλυτικά, ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η ρωσική αεράμυνα απάντησε στην ισραηλινή επίθεση της Παρασκευής, εκτοξεύοντας “αρκετούς αντιαεροπορικούς πυραύλους”.

“Εν μέσω της αυξανόμενης έντασης μεταξύ Ισραήλ και Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ρωσικοί S-300 έβαλλαν για πρώτη φορά εναντίον ισραηλινών μαχητικών κατά τη διάρκεια μιας ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής την περασμένη Παρασκευή, 13 Μαΐου” μετέδωσε το ισραηλινό Channel 13 τη Δευτέρα.

 

“Μετά από εκατοντάδες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων στη Συρία, μια πυροβολαρχία αεράμυνας του ρωσικού Στρατού απάντησε την Παρασκευή σε ένα κύμα αεροσκαφών της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας που επιτέθηκαν σε στόχους στο δυτικό τμήμα της χώρας”.

 

Το μυστήριο με το ραντάρ των S-300

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ρωσική αεράμυνα εκτόξευσε αρκετούς αντιαεροπορικούς πυραύλους που όμως δεν αποτέλεσαν απειλή για τα ισραηλινά μαχητικά.

Επιπλέον, ισραηλινά ΜΜΕ τόνισαν ότι οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι δεν αποτελούσαν απειλή για τα ισραηλινά αεροσκάφη καθώς δεν υπήρξε εγκλωβισμός των μαχητικών από το ραντάρ.

“Δεν είναι σαφές εάν οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν απλώς βαλλιστικά ή εάν τα διάσημα ισραηλινά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου κατέστησαν αδύνατον τον εγκλωβισμό των μαχητικών από το ραντάρ των S-300.

Παρόλ’ αυτά, οι ισραηλινοί αποκαλούν το γεγονός “άνευ προηγουμένου”.

 

“Είναι γνωστό ότι η IAF έχει αναπτύξει τακτικές και τεχνολογίες για να αντιμετωπίσει αυτά τα συστήματα, ειδικά από τη στιγμή που τέθηκαν σε υπηρεσία και από το Ιράν.

Αυτά τα μέτρα περιελάμβαναν εκπαίδευση στην Ελλάδα, η οποία χειρίζεται παραλλαγές των S-300, και στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν παρόμοια αντιαεροπορικά συστήματα για εκπαιδευτικούς σκοπούς προκειμένου να τελειοποιήσουν τις τακτικές και τα αντίμετρά τους.

Το Ισραήλ είναι ένας από τους ηγέτες παγκοσμίως στον εναέριο ηλεκτρονικό πόλεμο” αναφέρουν ισραηλινές πηγές.

 

“Η Ρωσία ελέγχει τους S-300 και τον πύραυλο 48N6E3”

Είναι γνωστό ότι η Ρωσία ελέγχει, ή τουλάχιστον ήλεγχε, τους S-300 στη χώρα.

Ως αποτέλεσμα, ούτε αυτές οι πυροβολαρχίες ούτε τα συστήματα S-400 και S-300 της Ρωσίας που βρίσκονται στη ναυτική της βάση στη Tartus και στην αεροπορική βάση Khmeimim κοντά στη Λαττάκια, δεν έχουν βάλλει ποτέ εναντίον ισραηλινών μαχητικών, τουλάχιστον μέχρι τώρα.

 

Στο παρελθόν το ποιος ήλεγχε τα συστήματα δεν είχε καμία διαφορά. Κανένα σύστημα S-300 στη Συρία δεν εκτόξευσε ποτέ αντιαεροπορικούς πυραύλους εναντίον μαχητικών της IAF, αν και αυτό συνέβη απ’ όλα τα υπόλοιπα συστήματα αεράμυνας της Συρίας.

Από το 2015, υπάρχει ένας μηχανισμός “μη-σύγκρουσης” (deconfliction line) μεταξύ των ισραηλινών και ρωσικών δυνάμεων σχετικά με τις επιδρομές των πρώτων στη Συρία.

 

Το Ισραήλ προειδοποιεί τη Ρωσία εκ των προτέρων για τις αποστολές του και, μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον, τα αντιαεροπορικά συστήματα υπό ρωσικό έλεγχο δεν εμπλέκουν τα μαχητικά ή τους πυραύλους τους.

Η Ρωσία ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι θα παραδώσει έναν απροσδιόριστο αριθμό S-300 στη Συρία το 2018, στον απόηχο της κατάρριψης ενός αεροσκάφους επιτήρησης Il-20 Coot με συνέπεια να σκοτωθούν 15 Ρώσοι μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή εναντίον στόχων στην ίδια περιοχή κατά μήκος της ακτής της Μεσογείου.

Κατά την ανακοίνωση της μεταφοράς του πυραύλου στη Συρία, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου είχε πει ότι το σύστημα S-300 θα έχει μέγιστο βεληνεκές 124 μίλια, το οποίο είναι σύμφωνο με την παραλλαγή PMU-2 που χρησιμοποιεί τον πύραυλο 48N6E3, την πιο προηγμένη έκδοση εξαγωγής του συστήματος που παρήγαγε η Ρωσία.

 

Αυτό το βεληνεκές επιτρέπει στη πυροβολαρχία των S-300 να καλύπτει τμήμα της Μεσογείου και τμήμα του ισραηλινού εδάφους. Καλύπτει επίσης τον εναέριο χώρο του Λιβάνου, τον οποίο διέρχεται τακτικά η ισραηλινή Αεροπορία πριν από την έναρξη επιδρομών εντός της Συρίας.

 

Πού συνέβη το περιστατικό

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ  το περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, όταν η ισραηλινή Αεροπορία βομβάρδισε πολλούς στόχους κοντά στην πόλη Masyaf στη βορειοδυτική Συρία.

Το Ρωσικό Κέντρο Συμφιλίωσης του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας για τη Συρία ανέφερε ότι τα ισραηλινά F-16 εκτόξευσαν 22 πυραύλους με στόχο ένα «Συριακό επιστημονικό ερευνητικό κέντρο» στη δυτική συριακή πόλη Masyaf και στο λιμάνι Baniyas στις 13 Μαΐου.

Εκτός από τον βομβαρδισμό μεταφορών όπλων του Ιράν που προορίζονται για μαχητές στη Συρία και τον Λίβανο, καθώς και εργοστάσια και αποθήκες όπλων στη Συρία που υποστηρίζονται από το Ιράν, τα ισραηλινά πλήγματα στη Συρία την περασμένη εβδομάδα είχαν σκοπό να καταστρέψουν εισόδους σε υπόγειες εγκαταστάσεις, ανέφερε η Jerusalem Post.

 

Ωστόσο, αυτή τη φορά οι S-300 άνοιξαν επίσης πυρ καθώς τα μαχητικά αναχωρούσαν από την περιοχή.

Η περιοχή Masyaf θεωρείται ότι χρησιμοποιείται ως βάση για τις ιρανικές δυνάμεις και τις φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές και έχει γίνει επανειλημμένα στόχος τα τελευταία χρόνια σε επιθέσεις που αποδίδονται στο Ισραήλ.

 


 

Έρχεται σοβαρή κρίση 

Η χρονική στιγμή της ανταλλαγής πυρών ευθυγραμμίζεται με την μεταβαλλόμενη πολιτική του Ισραήλ σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το Ισραήλ έχει αρχίσει να προμηθεύει όπλα τις ουκρανικές δυνάμεις τις τελευταίες εβδομάδες.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι φέρεται να συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής στην αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία τον περασμένο μήνα σχετικά με τις συζητήσεις αποστολής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

“Η Συρία χρησιμοποιώντας ρωσικούς πυραύλους, ίσως υπό τη διοίκηση Ρώσων αξιωματικών, για να καταρρίψει ένα ισραηλινό F-16 θα κλιμάκωσε αναμφίβολα την κατάσταση στη Συρία.

 

Σίγουρα πρόκειται για μια υπενθύμιση στο Ισραήλ ότι η Ρωσία μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στο Ισραήλ αν το θέλει. Λαμβάνοντας υπόψη τις εντάσεις για την Ουκρανία, ένα τέτοιο μήνυμα δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν.

Δεν είναι σαφές εάν το περιστατικό της 13ης Μαΐου είναι ένα γεγονός που έγινε μεμονωμένα ή αν σηματοδοτεί μια νέα πολιτική του Κρεμλίνου σχετικά με τα επιχειρησιακά περιθώρια του Ισραήλ να ενεργεί στη Συρία” καταλήγουν οι Ισραηλινοί.

Ήταν τελικά μια απλή προειδοποίηση;

 

ΠΗΓΗ: https://warnews247.gr

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Ο ΕΛΛΑΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ 6ΟΟ:
ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΟΛΙΤΗΣ;


Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ:



ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ Facebook ⬇️

Post Top Ad

ΣΕΛΙΔΕΣ