ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Post Top Ad

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

Η Μόσχα τόλμησε: Ρωσικοί πύραυλοι βομβάρδισαν πολωνικό έδαφος – Δύο νεκροί – Μήνυμα Β.Πούτιν στην Βαρσοβία και η “μπάλα” στο ΝΑΤΟ

 

 “Νίκη με κάθε κόστος”: Στον αέρα πακέτο βομβαρδιστικών-Tu-22M3 εξαπολύουν FAB 500 στο Azovstal – Άνοιξαν οι σοβιετικές αποθήκες όπλων

 

Εξαιρετικά κρίσιμη είναι η κατάσταση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας καθώς ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν στο χωριό της Πολωνίας Przewodów στο προάστιο Lublin σκοτώνοντας δύο ανθρώπους.

 

Το συμβάν συνέβη κατά την διάρκεια ρωσικών βομβαρδισμών στις περιοχές Λβιβ και Kovel.

 Αμερικανός Αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι “ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν στην χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, Πολωνία, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους”.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι έχουν απογειωθεί πολωνικά μαχητικά από την βάση Tomaszów Lubelski.

Σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσε να γίνει επίκληση του Άρθρου 5 της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας για την υποχρέωση παροχής άμυνας σε μέλος που δέχεται επίθεση αναφέρουν πολωνικές πηγές.

Υπάρχουν δύο ενδεχόμενα:

  1. Είτε οι Ρώσοι έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα στην Πολωνία ενόψει της μάχης στην Ζαπορίζιε και την μεταφορά 5.000 Πολωνών στρατιωτών εκεί. Αυτό είναι και το πιο πιθανό ενδεχόμενο.
  2. Είτε πρόκειται για προβοκάτσια με σκοπό να μπει το ΝΑΤΟ στον πόλεμο και να δημιουργηθεί “ανθρωπιστικός διάδρομος” στην δυτική Ουκρανία.

 

68 χλμ απόκλιση από τον στόχο

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι πύραυλοι πιθανότατα είχαν στόχο το Λβιβ, 68 χιλιόμετρα περίπου από τα σύνορα, όμως «έχασαν τον προσανατολισμό τους» και χτύπησαν το χωριό που βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τα ουκρανικά εδάφη και συγκεκριμένα σε «ξηραντήρια σιτηρών».

Πάντως τα 68 χλμ απόκλισης των ρωσικών πυραύλων είναι πολλά για να θεωρηθεί πως έγινε λάθος ακόμη και για παλιούς τύπους πυρομαχικών.

 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στις 15.40  σε «ξηραντήρια σιτηρών», όπου μπαίνουν τρακτέρ με εμπορεύματα  σύμφωνα με τον αξιωματικό υπηρεσία του Επαρχιακού Αρχηγείου της Κρατικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο Λούμπλιν.

Από την Πολωνία γίνονται αναφορές την ίδια ώρα, πως οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε «υψηλό συναγερμό».

Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πιότρ Μύλλερ ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης πως, λόγω της κατάστασης κρίσης, ο πρωθυπουργός της χώρας σε συνεννόηση με τον πρόεδρο Αντρέι Ντούντα, διέταξε συνάντηση στο Γραφείο Εθνικής Ασφάλειας με μέλη της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Αμυντικών Υποθέσεων.

Η επιτροπή περιλαμβάνει επίσης τους υπουργούς δικαιοσύνης, εσωτερικών, τους αρχηγούς των μυστικών υπηρεσιών και τον υπουργό Εξωτερικών.

 

Τα καθήκοντα της επιτροπής περιλαμβάνουν τη διασφάλιση του συντονισμού των προετοιμασιών, των δραστηριοτήτων και της αποτελεσματικής λήψης αποφάσεων σε θέματα κρατικής ασφάλειας και άμυνας και την υποβολή προτάσεων σχετικά με αυτό στην κυβέρνηση ή τον πρωθυπουργό.

Πρόσθεσε ότι όποια πληροφορία παρουσιαστεί σήμερα στην Επιτροπή θα κοινοποιηθεί αργότερα στο κοινό στον βαθμό που είναι δυνατόν.

«Κάνω έκκληση να μην δημοσιευτούν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μέχρι τότε, θα τις σχολιάσουμε και θα ενημερώσουμε μετά τη συνάντηση που θα γίνει τώρα, αφού παρουσιαστούν οι σχετικές πληροφορίες από τις υπηρεσίες που θα μάς ενημερώσουν για αυτά τα γεγονότα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Πολωνίας.

 

Σήμερα, οι Ρώσοι εξαπέλυσαν μαζικές επιθέσεις σε πόλεις της Ουκρανίας. Εκτοξεύτηκαν σχεδόν 100 πύραυλοι, οι οποίοι έπληξαν, μεταξύ άλλων, το Κίεβο, το Λβιβ, το Ρίβνε, τη Νικόπολη και πολλές άλλες πόλεις. Ο Κίρυλο Τιμοσένκο, Αναπληρωτής Επικεφαλής της Καγκελαρίας του Προέδρου της Ουκρανίας, ανακοίνωσε ότι η κατάσταση στη χώρα είναι κρίσιμη.

«Πρόκειται για την πιο μαζική πυραυλική επίθεση από την αρχή της πλήρους κλίμακας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας Γιούρι Ιχνάτ. Οι Ρώσοι επιτέθηκαν στο Kowel στη Βολυνία.

Η πόλη βρίσκεται περίπου 65 χιλιόμετρα από τα Πολωνο-Ουκρανικά σύνορα

 

Οι πρώτες αντιδράσεις

Ηδη υπήρξαν οι πρώτες αντιδράσεις από τον πολιτικό κόσμο, με τον υπουργό Άμυνας της Λετονίας, Αρτις Πάμπρικς να αναφέρει:

«Τα συλλυπητήριά μου στα αδέρφια μας τους Πολωνούς. Το εγκληματικό ρωσικό καθεστώς εκτόξευσε πυραύλους που στοχεύουν όχι μόνο Ουκρανούς αμάχους, αλλά και εδάφη του ΝΑΤΟ, στην Πολωνία. Η Λετονία στέκεται πλήρως με τους Πολωνούς φίλους και καταδικάζει αυτό το έγκλημα.

Αντίδραση υπήρξε και από την Εσθονική κυβέρνηση μετά από την πτώση των δύο πυραύλων στην Πολωνία.

«Τα τελευταία νέα από την Πολωνία είναι άκρως ανησυχητικά. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις με την Πολωνία και άλλους συμμάχους. Η Εσθονία είναι έτοιμοι να αμυνθεί κάθε σπιθαμή εδαφών του ΝΑΤΟ. Είμαστε στο πλευρό των πολύ κοντινών συμμάχων μας, της Πολωνίας» αναφέρουν.

 

 

Image

 

ΠΗΓΗ: https://warnews247.gr

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Ο ΕΛΛΑΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ 6ΟΟ:
ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΟΛΙΤΗΣ;


Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ:



ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ Facebook ⬇️

Post Top Ad

ΣΕΛΙΔΕΣ