ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Post Top Ad

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

Προς παγκόσμιες αλλαγές: H Ρωσία ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από την Κίνα - Οι ΗΠΑ απειλούν ανοιχτά το Πεκίνο

 

Η Ρωσία ζήτησε στρατιωτική βοήθεια και οικονομική υποστήριξη από την Κίνα στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας.

Η είδηση που κάνει τον γύρο του κόσμου τις τελευταίες ώρες μπορεί να επιφέρει παγκόσμιες επιπτώσεις.

 

Οι Αμερικανοί ισχυρίζονται ότι το ρωσικό αίτημα υπεβλήθη πριν την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία. Αν όντως είναι έτσι, τότε στόχος της ρωσικής (;) διαρροής είναι να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Μια ΕΕ που θα δει την Κίνα να επιλέγει φανερά πλέον πλευρά θα στριμωχτεί πολύ άσχημα. Το ίδιο και οι ΗΠΑ.

Αν η Κίνα δώσει φανερά στρατιωτική ή οικονομική βοήθεια στην Ρωσία τότε θα σπάσει το δυτικό μέτωπο και θα αχρηστευθούν σε ένα μεγάλο ποσοστό οι κυρώσεις ΗΠΑ-Δύσης-ΕΕ. Μάλιστα προς την κατεύθυνση αυτή, οι ΗΠΑ εξαπολύουν πλέον ανοιχτές απειλές κατά της Κίνας.

 

ΗΠΑ: Η Ρωσία ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από Κίνα

Η Washington Post αναφέρει ότι σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους η Ρωσία ζήτησε από την Κίνα στρατιωτικό εξοπλισμό και βοήθεια για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Ρωσία ζήτησε επίσης από την Κίνα πρόσθετη οικονομική βοήθεια, για να αντιμετωπίσει τα πλήγματα που έχει δεχθεί η οικονομία της από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα ευρωπαϊκά και ασιατικά έθνη.

 

Οι Financial Times αναφέρουν από την πλευρά τους, ότι πράγματι η Ρωσία υπέβαλε αίτημα στην Κίνα για στρατιωτικό εξοπλισμό.

Το ρωσικό αίτημα έχει υποβληθεί από την έναρξη της στρατιωτικής εισβολής και αφορά «στρατιωτικό εξοπλισμό και άλλη βοήθεια».

Πάντως, αξιωματούχοι απέφυγαν να διευκρινίσουν τι εξοπλισμό ζητά η Μόσχα από το Πεκίνο. Κάποιες εκτιμήσεις αναφέρουν πως πρόκειται για αποθέματα πυρομαχικών κυρίως βλημάτων πυροβολικού και ρουκετών.

Άλλη  αμερικανική πηγή επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ αναμένεται ότι θα ειδοποιήσουν τους συμμάχους για τα νέα δεδομένα, καθώς υπάρχουν «ενδείξεις ότι η Κίνα ίσως προετοιμάζεται να βοηθήσει τη Ρωσία».

 

Πάντως, άλλοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι υπάρχουν ενδείξεις για ελλείψεις κάποιων οπλικών συστημάτων στις ρωσικές δυνάμεις.

Ο Λευκός Οίκος φοβάται ότι η κίνηση αυτή αποτελεί ένδειξη ολοένα και στενότερων δεσμών μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας.

 

Ανοιχτές απειλές ΗΠΑ κατά Κίνας

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες. Την ίδια ώρα, η κινεζική πρεσβεία στις ΗΠΑ σχολίασε τα δημοσιεύματα λέγοντας ότι «προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να διασφαλιστεί ότι η τεταμένη κατάσταση δεν θα κλιμακωθεί ή θα βγει εκτός ελέγχου».

 «Η τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία είναι πράγματι ανησυχητική», ανέφερε ο Λιου Πενγκγιού προσθέτοντας ότι «η υψηλή προτεραιότητα τώρα είναι να αποτραπεί η κλιμάκωση της τεταμένης κατάστασης ή ακόμη και να βγει εκτός ελέγχου».

 Ένα τέτοιο σενάριο προκαλεί ανησυχία στις ΗΠΑ, καθώς φοβάται ότι το Πεκίνο ενδέχεται να υπονομεύσει τις δυτικές προσπάθειες για στήριξη των Ουκρανών που υπερασπίζονται τη χώρα τους.

 

Απειλεί ο ΣΕΑ του Τ. Μπάιντεν

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τ. Μπάιντεν θα συναντήσει Κινέζους αξιωματούχους τη Δευτέρα για να τους προειδοποιήσει για οποιεσδήποτε μελλοντικές κινεζικές προσπάθειες είτε ενίσχυσης της Ρωσίας είτε υπονόμευσης της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με πηγές των Financial Times, ο Σάλιβαν θα απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση στον υψηλόβαθμο αξιωματούχο εξωτερικής πολιτικής του Πεκίνου, Γιανγκ Τζιετσί, ότι τυχόν κινεζικές απόπειρες παροχής βοήθειας προς τη Ρωσία θα έχουν συνέπειες.

Πριν φύγει από την Ουάσιγκτον την Κυριακή, ο Σάλιβαν προειδοποίησε την Κίνα να μην προσπαθήσει να βοηθήσει τη Μόσχα να παρακάμψει τις κυρώσεις που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν επιβάλει στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και την κυβέρνηση του.

«Θα διασφαλίσουμε ότι ούτε η Κίνα ούτε οποιοσδήποτε άλλος θα μπορέσει να αποζημιώσει τη Ρωσία για αυτές τις απώλειες», δήλωσε σήμερα ο Σάλιβαν στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

 

«Όσον αφορά τα συγκεκριμένα μέσα, δεν πρόκειται να τα δημοσιεύσω όλα αυτά δημόσια, αλλά θα τα κοινοποιήσουμε ιδιωτικά στην Κίνα, όπως έχουμε ήδη κάνει και θα συνεχίσουμε να κάνουμε».

«Επικοινωνούμε απευθείας, ιδιωτικά στο Πεκίνο, ότι θα υπάρξουν οπωσδήποτε συνέπειες σε περίπτωση προσπάθειας αποφυγής κυρώσεων μεγάλης κλίμακας ή οποιασδήποτε υποστήριξης προς τη Ρωσία», δήλωσε ο κ. Σάλιβαν στο CNN την Κυριακή.

«Δεν θα επιτρέψουμε να προχωρήσει κάτι τέτοιο και δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξει σωτήρια για τη Ρωσία από αυτές τις οικονομικές κυρώσεις από οποιαδήποτε χώρα, οπουδήποτε στον κόσμο» είπε.

 

πηγη: https://warnews247.gr

 

 

 

 

 

 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Ο ΕΛΛΑΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ 6ΟΟ:
ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΟΛΙΤΗΣ;


Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ:



ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ Facebook ⬇️

Post Top Ad

ΣΕΛΙΔΕΣ