ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Post Top Ad

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

Εξέλιξη σοκ: Η Ουκρανία παίρνει εγγυήσεις ασφαλείας για να γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ – Ρωσία: «Θα δείτε τη Γη να καίγεται και το τσιμέντο να λιώνει»

 «Βόμβα» Μόσχας: Αυτά θα είναι τα νέα σύνορα της Ουκρανίας! – Θα μοιραστεί μεταξύ Ρωσίας-Πολωνίας-Ουγγαρίας και Ρουμανίας

 Ολοταχώς προς Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο κινείται ο πλανήτης μετά την αποκάλυψη από την Ουκρανία ενός σχεδίου εγγυήσεων ασφαλείας το οποίο αναφέρει ότι η χώρα θα επιδιώξει να γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ.\

 

Αυτό με τη σειρά του – εφόσον πραγματοποιηθεί – σημαίνει πως η Ουκρανία θα μπορεί να κάνει επίκληση του περίφημου άρθρου 5 της Συμμαχίας, περί συνδρομής των συμμάχων εφόσον ένα κράτος δέχεται επίθεση, ενδεχόμενο που έκανε τον πρώην πρόεδρο της Ρωσίας να εκραγεί.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και Αντιπρόεδρος του συμβουλίου Ασφαλείας , Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προειδοποίησε ξανά ότι οι προτάσεις της Ουκρανίας ενδέχεται να οδηγήσουν σε «τρίτο παγκόσμιο πόλεμο».

 

Σε ανάρτησή του στο Telegram ο Μεντβέντεφ επεσήμανε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα σημαίνει ότι οι άλλες χώρες μέλη της Συμμαχίας θα πρέπει να τη βοηθήσουν να αμυνθεί έναντι της Ρωσίας – προεξοφλώντας έτσι ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να επιτίθεται στην Ουκρανία; – ενώ πρόσθεσε ότι αν με αυτό τον τρόπο το ΝΑΤΟ ελπίζει να αποδυναμώσει τη Μόσχα, τότε θα δει «τη Γη να καίγεται και το τσιμέντο να λιώνει».

Υπενθυμίζεται ότι η Ουκρανία παρουσίασε χθες Τρίτη τις εγγυήσεις ασφαλείας που θεωρεί απαραίτητες για τη χώρα μετά τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία.

 

Το σχέδιο παρουσιάστηκε από τον Αντρίι Γερμάκ, επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και τον πρώην γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν στο Κίεβο χθες. Σε αυτό αναφέρεται ο εξοπλισμός και η εκπαίδευση που χρειάζεται ο στρατός της Ουκρανίας από τους δυτικούς του συμμάχους προκειμένου να διασφαλίσει ότι η χώρα θα μπορεί να υπερασπίζεται την κυριαρχία της στο μέλλον.

Βάσει των προτάσεων του Κιέβου, πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως και οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Τουρκία, θα εγγυώνται την ασφάλεια της Ουκρανίας, η οποία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

 

Αν και το Κίεβο είχε αναφέρει στην αρχή της ρωσικής εισβολής ότι προτίθεται να εγκαταλείψει τον στόχο του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα κατάπαυση του πυρός, τώρα τονίζει ότι ενδιαφέρεται για πλήρη ένταξη στη Συμμαχία.

Το έγγραφο προβλέπει ξένες επενδύσεις στη στρατιωτική-βιομηχανική βάση της Ουκρανίας, μεταφορά μεγάλης κλίμακας όπλων και πληροφοριών, στρατιωτικές ασκήσεις στη χώρα με τη συμμετοχή ξένων εκπαιδευτών και συμβούλων.

 

Αναφέρει επίσης ότι οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να δημιουργήσουν μόνιμη προμήθεια όπλων στο Κίεβο και να βοηθήσουν οικονομικά.

Με βάση κομμάτια του ίδιου εγγράφου που δημοσίευσε το πρακτορείο Tass, «με τις εγγυήσεις ασφαλείας, η βασική ομάδα των συμμάχων που αποτελείται από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τον Καναδά, την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αυστραλία, την Πολωνία, τις χώρες της Σκανδιναβίας και της Βαλτικής, της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, θα αναλάβουν σαφείς δεσμεύσεις παροχής εγγυήσεων στην Ουκρανία και θα συνεργαστούν για την προώθηση ενός κοινού στρατηγικού σχεδίου – που θα αποκληθεί Σύμφωνο Ασφαλείας του Κιέβου.

 

Το πλαίσιο εγγυήσεων θα συμπληρωθεί με πρόσθετες συμφωνίες υποστήριξης των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, με παροχή πυραύλων και συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας», δηλαδή ουσιαστικά με παροχή περαιτέρω εξοπλιστικών συστημάτων από τις χώρες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

 

Κεντρικός ο ρόλος του ΝΑΤΟ στη σύνταξη του σχεδίου

Ο Ουκρανός διευθυντής του Γραφείου του Zelensky Andrey Yermak διευκρίνισε ότι το προσχέδιο για τις εγγυήσεις ασφαλείας εγγυάται την ασφάλεια της Ουκρανίας έως ότου γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, και αποτελεί ένα πρώτο βήμα με σκοπό την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

«Οι εγγυήσεις ασφαλείας δεν συνιστούν εναλλακτική στην πολιτική της Ουκρανίας να γίνει 100% μέλος του ΝΑΤΟ. Η ευρωατλαντική ολοκλήρωση υπάρχει στο Σύνταγμά μας και αναμφισβήτητα θα υπάρχει όσο η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

 

Ο πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ και πρωθυπουργός της Δανίας Anders Fog Rassmunsen επισήμανε από την πλευρά του ότι η νίκη της Ουκρανίας στον πόλεμο αυτό αποτελεί άμεση προτεραιότητα.

«Αυτή τη στιγμή οι Ουκρανοί δείχνουν στην πρώτη γραμμή ότι έχοντας τους αναγκαίους πόρους, μπορούν να νικήσουν την Ρωσία στο πεδίο της μάχης.

 

Οι Ουκρανοί δείχνουν την θέλησή τους να αγωνισθούν και ο δημοκρατικός κόσμος πρέπει να συνεχίσει να τους παρέχει τα μέσα για τον αγώνα τους.

Όταν ο πόλεμος αυτός τελειώσει, πρέπει να εγγυηθούμε ότι η Ρωσία δεν θα μπορέσει να εισβάλει ποτέ πια στην Ουκρανία.

Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι η Ουκρανία να έχει μια σημαντική στρατιωτική ισχύ, ικανή να αντιπαρατεθεί σε οποιαδήποτε μελλοντική ρωσική επίθεση», δήλωσε ο Rassmmunsen, προσθέτοντας ότι «η δημιουργία και η συντήρηση μιας τέτοιας δύναμης απαιτεί την προσήλωση των συμμάχων της Ουκρανίας σε διάστημα δεκαετιών».

 

Ο Rassmunsen είπε ακόμη ότι το κείμενο των εγγυήσεων ασφαλείας για την Ουκρανία και άρα τη μελλοντική Συνθήκη του Κιέβου για την ασφάλεια περιλαμβάνει δύο καινοτομίες:

Πρώτον οι εγγυητές αναλαμβάνουν την δέσμευση να παράσχουν στην Ουκρανία ό,τι είναι αναγκαίο, οπλισμό, εκπαίδευση, μυστικές πληροφορίες, στρατιωτική βιομηχανία για να υπερασπίσει τα σύνορά της.

 

Δεύτερον, οι εγγυήσεις δεν βασίζονται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μέλος του οποίου είναι η Ρωσία, αλλά αποκλειστικά στην κρίση των εγγυητών.

Τέλος, κατά τον Rassmunsen οι εγγυήσεις ασφαλείας και η Συνθήκη του Κιέβου για την ασφάλεια στην οποία θα οδηγήσουν περιλαμβάνει έναν λεπτομερή μηχανισμό εφαρμογής της, με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας να συνιστούν μέρος αυτής της Συνθήκης.

 

ΠΗΓΗ: https://warnews247.gr

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Ο ΕΛΛΑΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ 6ΟΟ:
ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΟΛΙΤΗΣ;


Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ:



ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ Facebook ⬇️

Post Top Ad

ΣΕΛΙΔΕΣ