Ημέρα έντονης αεροπορικής δραστηριότητας στην Βαλτική καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, οι δυνάμεις του αεροπλανοφόρου USS Harry S Truman και του USS Mount Whitney που βρίσκονται στην Αδριατική χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και προχώρησαν σε αποστολή βαθιάς κρούσης.
Συγκεκριμένα, μαχητικά F-18 απογειώθηκαν από το αεροπλανοφόρο USS Harry S Truman στην Αδριατική και προχώρησαν σε αποστολή βαθιάς κρούσης σε πεδίο βολής στην Λετονία και στην Δυτική Βαλτική Θάλασσα. Οι Αμερικανοί προσομοίωσαν πλήγμα εναντίον ρωσικού στόχου στο Καλίνινγκραντ.
Στην δεύτερη ομάδα συμμετείχαν επτά F-16 και δύο F-4 της Πολεμικής μας Αεροπορίας τα οποία πραγματοποίησαν ασκήσεις αεράμυνας εναντίον αμερικανικών F-18 πάνω από το Ιόνιο Πέλαγος. Και όχι μόνο. Για την ΝΑΤΟϊκή άσκηση όπως θα διαβάσετε παρακάτω διαθέσαμε περισσότερες δυνάμεις.
Τα αμερικανικά F-18 κάλυψαν στην πρώτη αποστολή μια απόσταση 1.700 χλμ από το αεροπλανοφόρο και στη δεύτερη περίπου 900 χλμ από το Harry S Truman με συνοδεία F-16 της Δανίας και του Βελγίου.
Με BVR R-77/RVV τα ρωσικά Su-35
Ολόκληρη η περιοχή από Μεσόγειο μέχρι Μαύρη Θάλασσα και Βαλτική μυρίζει μπαρούτι. Είναι χαρακτηριστικό πως – αν και δεν επιβεβαιώνεται επίσημα – υπήρξαν αερομαχίες με ρωσικά Su-35 που έφεραν πύραυλο BVR R-77 / RVV εμβέλειας 80 χλμ. Στην έκδοση R-77M η εμβέλεια αυξάνεται στα 193 χλμ.
Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται ρωσικό μαχητικό και μάλιστα αεροπορικής υπεροχής Su-35 να πετά στο Καλίνινγκραντ και στην Βαλτική με πύραυλο BVR R-77. Mέχρι τώρα έφεραν τους παλιούς R-27. Είναι επίσης αξιοσημείωτο πως στην περιοχή βρέθηκε και MiG-31.
Αυτό σημαίνει πως η ρωσική Αεροπορία βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής.
NATO: Αναχαιτίσαμε ρωσικά αεροσκάφη στην Βαλτική
“Αμερικανικά F-15 απογειώθηκαν και αναχαίτισαν “πακέτο” ρωσικών αεροσκαφών που επιχειρούσαν κοντά στον εναέριο χώρο της Συμμαχίας πάνω από την Βαλτική ενώ νορβηγικά F-35 και βρετανικά Eurofighter Typhoon αναχαίτισαν ρωσικά που πετούσαν από το Μπάρεντς προς την Βόρεια Θάλασσα.
Το Κέντρο Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων Uedem (CAOCUE) διέταξε άμεση απογείωση του αποσπάσματος εναέριας αστυνόμευσης από την αεροπορική βάση Amari, στην Εσθονία για να ανταποκριθεί και να διερευνήσει άγνωστα αεροσκάφη που διέρχονται από τον εναέριο χώρο κοντά στις χώρες της Βαλτικής.
Τα αμερικανικά αεροσκάφη F-15 αναγνώρισαν θετικά δύο ρωσικά Su-35 και δύο MiG-31, τα οποία δεν είχαν καταθέσει σχέδια πτήσης και δεν επικοινωνούσαν με τον Ελεγκτή Εναέριας Κυκλοφορίας.
Κατά την αναχαίτιση επιβεβαιώθηκε ότι τα μαχητικά αυτά συνόδευαν ρωσικό αεροσκάφος TU-154. Σε καμία περίπτωση το ρωσικό αεροσκάφος δεν εισήλθε στον συμμαχικό εναέριο χώρο και όλες οι αλληλεπιδράσεις ήταν ασφαλείς και επαγγελματικές” καταλήγει η ανακοίνωση.
Δεύτερη ανακοίνωση ΝΑΤΟ: Aποστολή βαθιάς κρούσης από την Αδριατική
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΝΑΤΟ:
“Συμμαχικά μαχητικά συμπεριλαμβανομένων πολωνικών και βελγικών F-16 ενώθηκαν πάνω από την κεντρική Ευρώπη και τις χώρες της Βαλτικής μαζί με F-18 που απογειώθηκαν από το αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman στην Αδριατική Θάλασσα.
Στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής άσκησης “Neptune Strike”, τα μαχητικά συνόδευσαν τα F-18 ενώ εκτελούσαν προσομοίωση βολής αέρος-εδάφους με χρήση JTAC.
Ταυτόχρονα, F-16 και F-4 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν ασκήσεις αεράμυνας εναντίον αμερικανικών F-18 πάνω από το Ιόνιο Πέλαγος.
Αυτές οι διπλές αποστολές υπογραμμίζουν την ικανότητα των συμμετεχόντων της άσκησης “Neptune Strike” να αντιδρούν σε πολλαπλές απειλές ταυτόχρονα.
Στις αποστολές μεγάλης εμβέλειας όπως αυτές συνέδραμαν αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού και συγκεκριμένα:
ένα γαλλικό αεροσκάφος A330, ένα KC-135 της USAF, ένα ιταλικό KC-767A και η πολυεθνική μονάδα MRTT.
ΓΕΕΘΑ – Η ελληνική συμμετοχή στην «Neptune Strike–22»
“Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 04 Φεβρουαρίου 2022 η διασυμμαχική δραστηριότητα με την επωνυμία «Neptune Strike–22», που πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου, με την συμμετοχή ναυτικών και αεροπορικών μονάδων του ΝΑΤΟ υπό την διοίκηση και τον έλεγχο της Συμμαχικής Διοίκησης Νάπολης (Joint Force Command Naples), της Ναυτικής Δύναμης Κρούσης και Υποστήριξης του ΝΑΤΟ (Naval Striking and Support Forces NATO – STRIKFORNATO) και του 6ου Στόλου (6th FLEET) των ΗΠΑ
Η δραστηριότητα, η οποία εκτελέσθηκε από την Δευτέρα 24 Ιανουαρίου έως την Παρασκευή 04 Φεβρουαρίου 2022, αποσκοπούσε στην ομαλή ενσωμάτωση του Αεροπλανοφόρου «USS Harry S. Truman» και των συνοδών πλοίων αυτού (Carrier Strike Group 8 – CSG-8) στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην Μεσόγειο.
Στην «NEPTUNE STRIKE–22» οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) συμμετείχαν με το υποβρύχιο «Κατσώνης», 1 αεροσκάφος ναυτικών επιχειρήσεων (ΑΦΝΕ) P-3B Orion, 7 μαχητικά αεροσκάφη F-16, 2 μαχητικά αεροσκάφη F-4, 1 αερομεταφερόμενο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) EMB-145Η, ενώ διατέθηκε και το 2ο ΑΚΕ (Αεροπορικός Έλεγχος Μέσων Αεράμυνας – Κέντρο Σύνθεσης και Παραγωγής Αεροπορικής Εικόνας) στην Πάρνηθα.
Η συμμετοχή της Χώρας μας στην «Neptune Strike–22» εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ σε ό,τι αφορά στις διεθνείς συνεργασίες των Ενόπλων Δυνάμεων για την επαύξηση της μαχητικής ικανότητάς τους, και της διαλειτουργικότητάς τους σε Συμμαχικό επίπεδο, ενισχύοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου και πέραν αυτής.
πηγη: https://warnews247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου